top of page

                De 7 Chakrana

                   -Den kompletta Checklistan för ditt liv!

De 7 chakrana är det absolut bästa verktyget att arbeta med för att hela du ska må bra.

 

Jag måste erkänna att det tog ett långt tag för mig att förstå hur viktigt det var att ha kännedom om chakrana. När man väl förstått hur vart och ett av chakrana är kopplade till ens liv, och det är inte så svårt att förstå som det låter, så kan man med lite beslutsamhet bli av med de problem i livet man inte längre vill dras med och börja skapa lycka i livet istället!

De 7 chakrana representerar 7 olika energier inom dig. Alla människor har dessa 7 olika energicenter inom sig, och allting vi gör och tar oss för har en koppling till någon av dessa 7 energicentra. 

Så låt oss nu gå igenom dem, en och en för sig! Skrolla ner för att läsa alla i rad, eller klicka på respektive chakra högst upp så öppnas de i en pdf-fil i ett separat fönster.

Chakra 1

Chakra 1 står för allt det du uttrycker i direkt handling:

 • Jag pratar om fysisk träning...

 

 • Sex...

 

 • Direkt handlande och att fysiskt/praktiskt få det gjort...

 

 • Förmågan att ryta ifrån när du ska, förmågan att ingripa när du vill...

 

Chakra 1 styr din förmåga till handlingskraft. Varje gång situationen kräver handlande och agerande från din sida så är ditt resultat beroende på hur välutvecklat ditt Chakra 1 är. 

 

Du vet att Chakra 1 är inblandat varje gång du befinner dig i en situation där du har att välja mellan att agera eller skjuta upp det. Till exempel: Du vill vidare i livet men är rädd; möter du rädslan eller undviker du att handla och blir kvar där du är? Du har saker du behöver ha gjorda, människor att kontakta, papper att se över, saker i din bostad du behöver fixa...får du det gjort eller skjuter du upp det?

Chakra 1 handlar generellt om vår egen primära överlevnad. Vårt första fokus är att skydda kroppen genom att skaffa tak över huvudet och mat. Vi måste vara beredda att ta i med hårdhandskarna för att få det. Än mera basalt betyder det att vår fysik, och vår kapacitet till handgripligt handlande kommer i fokus. Har du energi för att kunna agera? Det handlar både om förmåga till handlingskraft i direkta nödsituationer, som allmän förmåga att ta sig själv framåt i livet genom agerande och handlingskraft. Om ditt samvete säger åt dig att agera, klarar du av att göra det då? Om du vet att du förtjänar det där jobbet, om du är en av fem personer som alla vill alla åt samma jobb, är du villig att ta dig förbi de andra? Hur kapabel är du att göra detta? 

Några är väldigt bra på detta. Kanske känner du själv en bekant som du märkt är oerhört bra på att gå efter vad han/hon vill, och som du misstänker skulle kämpa tappert i en kris. Då har du bevittnat en person med ett välutvecklat Chakra 1. Denna person har alltid vad han/hon behöver. De är bra på att få saker gjorda, de tillförskansar sig allt de vill ha och är inte rädda att ta för sig av det de vill ha och får sin vilja igenom genom deras egen handlingskraft. De är inte passiva när andra är det. De kan alltid skaffa sig ett jobb, de går efter de partners de vill ha, och de är villiga att ta till kreativa knep för att ta sig framåt och nå sina mål.

Om man nu inte råkar vara väldigt bra i detta chakra så upplever man oftast problematik i sitt liv i de områden detta chakra berör.

Tänk efter om du upplever problem i några av följande områden:

 • Du har inte den inkomst du behöver. Har du ett jobb så upplever du kanske att du förtjänar ett bättre jobb eller egentligen är värd en högre lön än du får

 

 • Du saknar en partner att vara intim med. Du får inte dina sexuella behov tillfredsställda.

 • Du skjuter upp saker som är praktiskt viktiga att du får gjorda, fastän du är medveten om det lyckas du inte förändra ditt beteende. Detta kan beröra viktiga saker som har med din ekonomi att göra; kanske skjuter du upp att söka jobb eller en partner som tillfredsställer dig.

 • ​Du upplever brist på energi. Du kan också känna dig slö. Fysisk träning och handling skulle kunna ge dig energi, men det blir inte av att du gör det.

 

Om du känner igen dig i någon av problematiken ovanför, så kan du behöva arbeta med ditt Första Chakra för att lösa dessa problem.

Här följer råd och tips för hur du ska göra detta:

1. Bli medveten om vad Chakra 1 står för och vilka områden i ditt liv som berörs av detta chakra. När du har ökat din energi i detta chakra, så kommer du se resultat på samtliga områden som berörs av Chakra 1's energi.

2. Öva Handlingskraft!

 • Fast det tar emot, träna! 

 

 • Fast det tar emot fixa det du behöver fixa! Vad är det i ditt hus/lägenhet du behöver fixa? Vad är det för papper du behöver ta itu med? Vad är det för samtal du behöver göra? Vem har du inte tagit kontakt med som du skulle kontakta?

 

 • Finns det något du undviker? Ta tjuren vid hornen! Gör det! 

 

 • Vad händer på jobbet? Finns det något du borde säga eller göra för att få igenom den förändring du vill ha, göra det du vill? Gör det!

 

 • Var inte rädd för din egen sexuella attraktionskraft, vik inte ner blicken, möt den! Carpe Diem! 

 

 • Både kampsport och häftig dans bejakar denna energi!

 • Visualisera och 'hör' ett mäktigt åskdån från marken under dina fötter, hör hur det ökar i styrka och väcker den kraften inom dig

 • Börja dagen med att ryta, gör en krigsdans. Kom ihåg att du äger denna energi lika mycket som alla andra.

Practice makes perfect. Om du gnolar på med dessa rekommendationer så kommer du stadigt och säkert öka din energi i Chakra 1. Ju mer du brukar Chakra 1's energi desto mer utvecklat kommer detta chakra bli, och du märker då hur de problem du haft som var relaterade till Chakra 1 kommer att upphöra.

 

Chakra 2

Chakra 2 berör hur du producerar skönhet i ditt liv, och har en tydlig koppling till både kärlek och lycka i ditt liv. Chakra 2 berör kvalité, och därför även värde. I Chakra 2 behöver du lära dig att urskilja det sanna från det falska, det som har värde, mot det som inte har värde. Ju djupare värde du lär dig urskilja och följa, desto lyckligare kommer du kunna bli, och ju djupare skönhet du lär dig urskilja och följa, desto lyckligare kommer du kunna bli.

 

Vi lurar oss själva när vi söker skönhet på utsidan, saker som försöker imitera skönhet men som inte har skönhet. Kan vi se igenom alla fasader och hitta det som är äkta?

Men hur ska vi lära oss känna igen det som är äkta? Ja, kanske är du redan ganska bra på det. Hur rea-

gerar du inför dessa situationer:

 • En vackert sminkad och klädd person med ett omoget, outvecklat inre.

       Möter du personen för det den är på utsidan eller insidan?

 • Lockas du till att se en Hollywoodfilm med många specialeffekter men utan innehåll?

 

 • Är det företag som gör mest reklam de som har de bästa produkterna?

 • Är det jobb som ger mest pengar det bästa jobbet för dig att välja?

 • Kommer du bli mer lycklig ju mer pengar du har?

För att få den djupa tillfredsställande kärleken och den genuina lyckan in i ditt liv, så räcker det inte bara med att du lär dig känna igen dessa, du behöver även uppleva och känna dessa kvaliteter inom dig.

Livet fungerar som en spegel, och det du sänder ut inifrån dig, får du tillbaka utifrån.

 

Det är därför totalt omöjligt att fejka till sig kärlek och lycka. Genom äkta kärlek, får du äkta kärlek, genom äkta lycka, får du äkta lycka.

 

Vi kan inte gå med dåliga känslor på insidan, och sedan förvänta oss bra känslor utifrån. 

I Chakra 2 så behöver du träna dig i urskillningsförmåga, vad är äkta kvalité och vad är inte det. Föd ditt inre med äkta kärlek och tacksamhet. Förvänta dig inte kvalité därifrån den inte finns.

"Kärlek är en skönhet när den är äkta, men ej då den inte är äkta." Detta är något alla kanske skulle instämma med, men de flesta frågar sig: "Men hur vet man när kärlek är äkta?" Därför att det är mycket påtagligt: Du kan inte skapa ett hemtrevligt hem utan äkta kärlek. 

När du börjar resonera på detta vis, och förstår att utsidan är resultatet av din insida, och det du sänder ut inifrån dig själv, förstå då att hela ditt liv är ditt hem, och det kommer inte bli mera trevligt än den äkta kärlek du ger den. 

Kvalité, värde, äkthet. I varje stund vi ignorerar det riktiga värde vi kan se under ytan, och går efter det ytliga och det oäkta, kan vi heller inte utveckla riktig skönhet, kärlek, och lycka i våra liv. Gång på gång lockas vi av glitter och glamour och går miste om den lycka som kunde vara vår om vi bara hade gått efter äkthet och sant värde:

​En kvinna har fått till sig väldigt mycket pengar och försöker göra sig själv lycklig. Hon köper ett riktigt stort hus, sedan ser hon till att fylla huset med de allra mest luxuösa ting man kan omge sig med. Hon anställer personal som ser till att trädgården är i topptrim och huset magnifikt och alltid städat och perfekt. Hon köper dyra kläder och fixar hår, ansikte och kropp. Om något behöver åtgärdas så fixar pengarna detta. När kvinnan bjuder in sina bekanta säger de hur vackert allting är.

Kvinnans bekanta är sådana hon träffat på andra rika tillställningar, och de är i dessa sammanhang de huvudsakligen umgås, eller för att visa upp sina senaste vackra föremål av lyx. Kvinnan är ensam, men har inte svårt att dra till sig män p.g.a. sina pengar. Allt som allt tycker kvinnan att hon bör anse att hon har det bra, så länge hon har sin rikedom kommer hon jämt ha det bra. Hon går regelbundet till en dyr psykolog som inte lyckas svara på varför hon inte är lycklig.

Detta är själva andemeningen med Chakra 2. Alla vill ha lycka i sina liv, alla söker efter skönhet i sina liv. Men du kan inte köpa skönhet, och tro att genom att omge dig med vad som enbart är ytlig skönhet, kompensera den riktiga skönhet du måste skapa själv på insidan. Det vackra du vill ha på utsidan, måste du skapa genom skönhet inifrån, enbart då blir det riktig skönhet, den form av skönhet som skapar lycka och riktig kärlek till ditt liv. Du söker hemtrevlighet, det kan du bara skapa genom att älska på riktigt. Skönhet kommer inifrån.​

Kvinnan i berättelsen hade blockerat och underutvecklat Chakra 2 och kunde därför inte bli lycklig. Hon försökte att uppnå Chakra 2's skönhet i sitt liv genom att omge sig med yttre vackra ting. Hon ignorerade att skapa skönhet inifrån sig själv och kunde därför inte skapa riktig skönhet på utsidan.

Kvinnans rikedom gjorde det möjligt för henne att måla upp skönhet på utsidan som dolde hennes inre tomhet. Berövad från sin rikedom hade hon förlorat sitt luftslott och lämnats ensam och blottad mot sin egen olycka.

Kvinnan i berättelsen visste ingenting om hur hon skulle göra sig själv lycklig.​ Hon kände inte till den lag som Chakra 2 förklarar.

När vi inte har en väl utvecklad Chakra 2, och fortfarande väljer ytan istället för det inre, eller rättare sagt tror att det är det yttre som ska ge oss lycka och tillfredsställelse, och inte det inre, så hamnar vi i en ond cirkel. Antingen blir vi som den rika olyckliga kvinnan som höll fast vid det hon trodde var äkta och skulle ge henne lycka, eller så spenderar vi våra liv att jaga dessa rikedomar och avundas dessa rika människor som vi tror har nyckeln till all vår lycka. Vi drabbas av en huggande avundsjuka när vi ser en människa som verkar genuint lycklig, och vi är inte glada åt denna människas lycka. Vi vill ha samma lycka som de har, och vi tror att de är lyckliga enbart därför att livet gett dem något som det inte gett oss, eller att vi är sämre än dessa människor och därför inte kommer lyckas uppnå lyckan. Vi vet helt enkelt inte HUR man får lycka och därför letar vi på fel håll och blir avundsjuka på dem som är lyckliga.

Om vi förstod att alla kan vara precis lika lyckliga; att skönheten, kärleken, och lyckan är gratis och blir till genom att vi producerar den själv inifrån, så skulle vi aldrig mer vara avundsjuka. Tänk på de lyckliga människorna. De är inte avundsjuka, de har gett sin lycka och sin kärlek till världen och världen har gett detsamma tillbaka till dem.

 

En gammal kvinna lever tillsammans med sin man i ett ännu kärleksfullt förhållande till varandra, i en anspråkslös liten stuga där de dock har allt de behöver i sitt liv. Deras barn och barnbarn hälsar ofta på för de älskar att vara i detta hem av så varm och hemtrevlig energi. I detta hem känner man sig omhändertagen och älskad. Båda har många berättelser att dela med sig av, och i deras stuga finns prylar som alla har en historia bakom sig. Hennes hemlagade mat smakar bättre än någon annans mat, och tiden flyger iväg när man är där. Deras barn frågar ibland vad som är hemligheten med deras lycka och välmående. Då säger hon, älska dig själv, och låt hjärtat svämma över av tacksamhet för livet.

 

Hur utvecklat är ditt Chakra 2?

 • Kan du känna avundsjuka på någons relation eller jobb?

 • Känner du att din lycka är beroende av att du hittar en partner som gör dig lycklig?

 • Känner du att din lycka är beroende av att du blir rik?​​

 

 • Går du omkring och finner att andras lycka är ett mysterium, något du inte själv kan uppnå?

 

 • Känns ditt hem tomt och fattigt?

 

 • Är du lycklig?

Om dessa punkter träffar något ömtåligt i dig, så är det verkligen tid att ta itu med Chakra 2! Och jag rekommenderar att du följer övningarna tills du är så lycklig som du alltid velat vara!​

​Här kommer råd och tips för hur du ska göra detta och få ditt Chakra 2 att blomstra:

1. Bli medveten

 • Bli medveten om att du behöver skönhet i ditt liv, och förstå att skönhet inte kan tas utifrån.

 • Inse att dina olyckskänslor inte beror på ditt yttre tillstånd utan att det beror på ett inre tillstånd.

 • Inse att ingen människa utifrån kan ge dig kärlek som du är oförmögen att känna själv, och själv skulle kunna ge till din omgivning.

 • Inse att kärleken finns inom dig, men att du har förträngt den.

När du insett detta, till fullo, och därför är beredd att daska till dig själv varje gång du får för dig att vara avundsjuk, eller får för dig att klandra livet som inte kan ge dig lycka, och du verkligen förstått att du måste tillverka denna lycka själv, så ska du sätta igång med de övningar som kommer att skapa din skönhet inifrån. Vad den gamla kvinnan i berättelsen sade till sina barn är metoden för hur du ska göra det ”Älska dig själv, och var tacksam för livet”.

 

Så vad innebär detta?

Alla andra människor, och allt du ser i livet är en förlängning av dig själv, ja allt är dig själv om du så vill. Och du behöver uppmärksamma att allt du gör mot andra, gör du även mot dig själv, och allt du gör mot dig själv, gör du också mot världen.

Verkar det krångligt? Det är det egentligen inte. Se det bara som att allting, precis allting är en enda stor spegel, och allt du gör visas i spegeln. Det spelar ingen roll om det är något du säger till dig själv, eller någon annan, allting syns i spegeln. Och nu ska vi se till att denna spegel bara börjar reflektera skönhet, och inte fulhet.

Du kommer att se den skönhet i livet, som du kan se i dig själv. Du kommer möta den kärlek i livet som du kan känna inom dig och ge till andra. Du kommer att uppleva den lycka i världen som du upplever i dig själv oberoende av världen.

2. Dags att öva!

 • Du kan träna dig i Chakra 2 genom att tänka på spegeln. Tänk hela tiden på vad du bemöts av i livet, och försök komma på vad det är du har sänt ut själv. När du gör de djupare övningarna i att lära älska dig själv, så kommer du märka hur du bemöts av en helt annan kvalité av lycka utifrån.

 • För de djupare övningarna i att lära älska dig själv så rekommenderar jag Louise Hay’s arbeten. Hon är ett exempel på en kvinna som själv överkommit alla de barriärer som hindrat henne att älska sig själv, och därför är hon en sådan värdefull lärare att lyssna till! Videos och inspelningar av henne finns att beställa på nätet, men du kan även finna mycket av hennes material gratis online. 

 • Kom ihåg, att älska dig själv är att göra dig själv lycklig. Blunda för världen om du måste. Gå in till djupet av dig själv och lyssna till det behov du har. Ju djupare du bryr dig om dig själv, ju djupare kommer du bry dig om livet.

​Samma förmaning som gäller för Chakra 1 gäller för Chakra 2. Öva, öva, öva. Eller gör, gör, gör. När du stärker din energi i Chakra 2, så kommer alla områden Chakra 2's energier berör att förbättras.

Chakra 3

 

Chakra 3 står för vår livskraft och livsprocessen, och berör enormt viktiga områden i ditt liv, inte minst meningen med ditt liv.

Meningen med ditt liv är att förverkliga dig själv, det är meningen med allas liv, även om vi tar oss dit på individuella

vägar.

Låt oss likna livsprocessen med en blomma. I början av din resa är du ett frö. Fröet innehåller alla delar till en blomma,

men är fortfarande ett frö. Fröet måste växa och leva för att utveckla sig självt tills den dag då fröet blivit sin blomma.

 

Precis likadant är det för människan. Chakra 3 är den röst inom dig som driver dig framåt. På vägen framåt kommer du att möta utmaningar. Då möts du av två val. Antingen stannar du och ger upp, eller så fortsätter du. Fortsätter du så måste du ta fram dina inre resurser och bruka dig av dem för att klara utmaningen. Det är detta som får dig att gradvis utvecklas till blomman. På detta vis fortsätter du, utmaning efter utmaning tills du dragit fram all din inre potential, och blivit blomman.

Men för de som ger upp, för de som inte försöker överkomma utmaningarna, för dem faller livsenergin och deras liv blir grått och menlöst.

Chakra 3 är det chakra som indikerar allt från vår hälsa till vår livsvitalitet, till hur framgångsrika vi är i våra liv.

Chakra 3 ser över alla områden i ditt liv för att försäkra sig om att du har vitalitet och att du kontinuerligt utvecklas.

Din livsenergi kräver både vitalitet och utveckling. Att vägra leva, eller till och med att bara stå still i livet, straffar sig. Många mår dåligt idag eftersom det finns en fantastisk okunskap om vad de behöver göra i livet.

Chakra 3 ser över flera områden:

 • Det ser till att din kropp är frisk och välmående genom att varna dig genom smärta och olustkänslor om kroppen är skadad eller sjuk, samt skicka känslor av välbehag när du tar hand om din kropp och den mår bra.

 • När du är i en fysisk krissituation är det Chakra 3 som manar dig att fortsätta kämpa och inte ge upp.

 • Chakra 3 skickar samma olustkänslor till alla områden i ditt liv som inte fungerar, Chakra 3 varnar dig för att du inte trivs på ditt jobb, att relationen inte är bra för dig, eller att det är hög tid att du flyttar dit du alltid känt för att flytta. Det är lika viktigt att du lyssnar då, som när ditt liv är i direkt fara.

 • Chakra 3 ger dig riktning i livet, känner du inte av den måste du lyssna bättre till vad det är du vill.

 

 

Tecken på att du har ett välutvecklat Chakra 3:

 • Du mår bra och är lycklig

 • Du är sällan eller aldrig sjuk

 • Du känner att du är på rätt väg i livet och skulle inte vilja vara någon annanstans eller göra något annat än du redan gör

 • Du tycker livet är fantastiskt, ett fantastiskt äventyr

 • Du har levt ett aktivt liv och själv tagit dig dit du är idag

 • Du är inte rädd för utmaningar

 • Du är inte en person som klagar

 

För att vara lyckliga i våra liv behöver vi ha ett aktivt Chakra 3. Kroppen och hela din varelse kan enbart vara lycklig när du bejakar livet och aktivt visar att du vill ta dig framåt. Det skänker hela dig livsvitalitet, det gör dig lycklig och skänker dig även hälsa. Allting hänger ihop. Om din aktivitet i Chakra 3 sjunker så förlorar du din livskraft. Du har lättare att bli sjuk, deprimerad, håglös och allmänt känna att livsandarna tryter och livet känns grått.

De som är långvarigt sjuka är ofta deprimerade, och de som är deprimerade är ofta sjuka. På ett eller annat sätt har vi inte funnit ett sätt att bejaka Chakra 3.

Några tydliga tecken på att du har ett underutvecklat Chakra 3:

 • Du är deprimerad. All form av depression tyder på att Chakra 3 är förtryckt.

 • Du är uttråkad eller kraftlös.

 • Du vet inte vad du vill i livet.

 • Du tycker livet är meningslöst.

 

Om vi ignorerar Chakra 3 tillfälligt så hör vi oss själva säga "Jag visste att jag inte skulle gjort det där!" Om vi ignorerar Chakra 3 en längre tid så blir vi deprimerade. Vi kan leva med de andra chakrana relativt outvecklade, men om vi inte utvecklar Chakra 3 sjunker vår livskraft och vi blir deprimerade. Vitalitet är viljan till livet, men ett förtryckt Chakra 3 betyder att man inte vill leva, att man håller på att självdö.

En deprimerad människa, eller en individ med ångest, eller långvarig ohälsa, kommer därför alltid att börja må bättre så snart denne börjar bejaka det Tredje Chakrats energi.

Det är intressant att notera att många människor, fler i dag än förr, verkar ha problem med Chakra 3, och visar upp de negativa symtomen i punkterna ovan.

Det är helt enkelt inte enkelt att staka ut sin egen väg idag, utan till stor del så får vi ända från barndomen och uppåt anpassa oss, om vi inte är villiga att klassas som rebeller och uppviglare. Vi anpassar oss till den obligatoriska skolgången, vi anpassar oss till det professorerna säger om de ämnen vi läser, vi anpassar oss till de jobb vi kan få, och väl där anpassar vi oss till de regler som gäller och den plan som vår arbetsplats strävar efter. Därtill lever vi i en värld där det är önskvärt att skydda oss själv från alla utmaningar och svårigheter.

Problemet är att för att aktivera Chakra 3 så behöver vi möta en stadig ström av utmaningar, där vi får utveckla oss själva. När vi har dessa inrutade liv så ser vi gärna på fantastiska filmer där hjältar gör jättemånga saker och överkommer många hinder – därför då får vi åtminstone se någon med aktiv Chakra 3.

Så svältfödda är vi idag på Chakra 3's energi att vi söker hopp eller en kris lika mycket.

Det spelar ingen roll om det är en apokalyps och världskris, bara det händer något. För att i ett sådant scenario kommer det komma ner till praktisk, fysisk överlevnad igen och då kommer vi kunna aktivera Chakra 3 igen vilket kommer ta bort känslorna av depression, gråhet och meningslöshet. Vi bidar vår tid, vi flyr bort i böcker och fantasyfilmer där hjältar lever med ett aktivt Chakra 3.

Chakra 3 är inte bara vår livskraft som varnar oss när något är fel, utan den ger även guidning när vi är villiga att ta oss framåt. Men hjälpen är inte som en limousin som rullar fram till dig och som säger ”låt mig köra dig till en bättre plats”, nej, guidningen som Chakra 3 tillför dig är genom att fästa din uppmärksamhet på vad det är du vill ”Kolla, dit vill du!”, därefter så väntar den på att du ska ta dig dit. Alla saker den poängterar för dig är sådana som den vet att du kan ta dig till genom att du brukar dina inre resurser. Meningen är att vägen ska vara halv-tuff, eller i vissa fall hel-tuff, för meningen är att du ska tvingas till att bruka dig av dina inre resurser, och inte det du redan kan.

Så kom ihåg! Chakra 3 är din livskraft och leder dig framåt och igenom livet inte med avsikt att göra det lätt för dig, utan med avsikt att göra dig bättre, genom att se till att du tvingas bruka dig av din inre potential för att ta dig framåt!

Det står också klart att Chakra 3 är i ivrigt samarbete med Chakra 1. För att tackla utmaningarna i livet så behöver vi tillgång till vår handlingskraft som Chakra 1 ger oss. För de flesta av oss ser en väg ut, bara att vi saknar HANDLINGSKRAFTEN, den som är aktiverad i Chakra 1. Därför så rekommenderar jag att då du arbetar med Chakra 3 för att ta ditt liv på rätt spår igen, att du även arbetar på Chakra 1, så vägen fram går enklare.

Om Chakra 1 är svagt så kan vi lockas till att ta minsta motståndets väg, det kanske helt enkelt är mer bekvämt att vara följsam med vad familjen vill, eller med vad omgivningen förväntar sig. I Chakra 3 ska du utveckla och förverkliga dig själv, det kan du bara göra genom att gå in i de äventyr och utmaningar som du lockas in i när du söker förverkliga dina egna drömmar. 

Du kommer märka att du hamnar i situationer i livet du verkar helt utlämnad åt dina egna resurser, just för att det inte är meningen att andra jämt ska kunna hjälpa dig, för då får du inte möjligheten att ta fram och bruka dina egna resurser. För kom ihåg, syftet med Chakra 3 är överlag att ta dig från ett frö till en blomma. Det är syftet med livet.

Det tål att sägas att en individ med välutvecklad Chakra 3 aldrig frågar vad meningen med livet är. Förverkligandet av dig själv är det pågående målet i detta liv och i nästa. Vilket gång på gång sammanfattas av dödsbäddens sista reflektioner, uppfyllde jag mina drömmar? Levde jag livet? Gjorde jag det jag kom hit för att göra? I så fall har jag frid inom mig.

​Vi kan göra mycket, men vi kan inte ignorera livet.

                                                             Här följer råd för hur du kan stärka Chakra 3

 

Bli medveten om hur stort ditt behov är att arbeta med Chakra 3. Om någon av dessa punkter känns igen måste du stärka Chakra 3:

 • Du är deprimerad, du har ångest, saker känns meningslösa/livet känns meningslöst, allt känns grått, du känner dig håglös, du är ofta         sjuk/du har varit långvarigt sjuk.

Känner du igen dig på följande punkter så är situationen inte lika allvarlig, däremot så kommer du må bättre av att stärka Chakra 3:

 • Livet känns som slentrian. Du är inte nöjd på ditt jobb, med din relation, där du bor, men du vet inte riktigt hur du skulle ta dig därifrån. Du vet inte vad du vill. Du accepterar saker som de är.

 

Övningar för att stärka Chakra 3

 • Uppmärksamma vad det är DU vill i din relation till andra, på ditt jobb och på din fritid. Bli uppmärksam på vad du vill göra, och skulle göra oberoende av alla andra. Våga möta de hinder som står i din väg, och öva tilltro till din egen förmåga att klara av alla hinder som presenteras dig.

 

 • Livet går ut på att utvecklas från frö till blomma, genom att locka fram alla dina inre potential. Fundera, och meditera över hur de hinder och begränsningar du möter i livet är där för dig så att du kan få chansen att ta fram ditt inre potential.

 • Öva på Chakra 1 för att stärka din handlingskraft.

 • Rensa ut tidigare blockeringar. Det är i sanning inte alltid enkelt att veta vad det är vi faktiskt vill, och i många fall kan det bero på att vi under vår uppväxttid och genom vårt samhälle lyckats förtrycka och förtränga dem vi verkligen är. Även detta går att råda bot på. Återigen vill jag rekommendera Louise Hay, och hennes bok ”Du kan hela dig själv”. I boken finner du praktiska övningar där du steg för steg kan börja rensa bort uppfattningar och övertygelser som din uppväxt och omgivning gett dig, men som inte är du. När du väl rensat bort det som inte är du från dig själv, så kommer det bli enklare att greppa tag i det som är du.

 • På denna sida hittar du verktyg som du kan använda för att lära känna dig själv bättre. Lär dig om din Personlighetstyp och dina Siffror, och varför inte undersöka dig själv lite bättre med Tarot. Om du ringer till mig så går vi igenom de frågor du har om dig själv!

 

 

Precis som för Chakra 1 och Chakra 2, så kommer du märka förbättring på alla områden i ditt liv som är relaterade till Chakra 3 när du stärker Chakra 3's energi.

Chakra 4

Chakra 4 är din manifesteringskraft. Det du tänker, känner och tror bygger upp din yttre verklighet. Precis som eremitkräftan byter skal, och ormar ömsar skinn, måste även människan omstrukturera och omdefiniera sin verklighet igen och igen.

Hur många gånger har du omdefinierat din verklighet hittills i detta liv? 

Vad betyder det? Ja, finns det uppfattningar du hade som yngre men som du omdefinierat? Finns det saker du råkat

ut för i livet som fått dig att forma vissa uppfattningar? 

Vad har de relationer du haft i livet fått dig att tänka och tro om relationer? Vad tänker och tror du om pengar?

Om godhet? Om mat? Om dig själv? Och hur många gånger har du ändrat uppfattningar i dessa fält, eller finslipat

dem, eller har vissa uppfattningar varit med dig i hela ditt liv?

I Chakra 4 måste du ifrågasätta samtliga av dessa uppfattningar. Varför? Jo för att de skapar hela den verklighet du

befinner dig i. Din verklighet är resultatet av allt du tror och tänker om den.

I Rider Waite's tarotkort är 4e kortet "Kejsaren". Kejsaren representerar det som styr och bestämmer. Det som styr och bestämmer är det som vi har givit vår makt till, genom att vi har sagt "Det är så". Det du tror, är kejsaren i ditt liv. Om du har en övertygelse att du kommer få kämpa med pengar i hela ditt liv så verkställer kejsaren detta. Om du tror att andra människor bara vill utnyttja dig så verkställer kejsaren detta. Om du tror att du inte kan hitta en bra partner så verkställer kejsaren detta. Kejsaren formar nämligen din verklighet åt dig. Kejsaren är ingen yttre person. Den ofattbara sanningen är att det är du själv som styr allt, till och med hur hela verkligheten ter sig för dig.

                                   Om vi går vidare i tarotleken till nästa siffra 4, så kommer vi till 13e kortet; Döden (1+3=4). Detta kort är kejsarens                                          medhjälpare. På bilden i Rider Waite Tarot's kortlek så rider ett skelett och röjer ner det levande på bilden. I handen                                            håller Döden en svart fana med en vit ros i mitten. Den vita rosen i mitten är din fria själ, och det svarta runt rosen är                                         materien. När du har bestämt dig för att förändra dina uppfattningar så rider Döden ut och tar bort det                                                                 gamla du byggt upp, befriar själen från sitt tidigare hus, och bereder vägen för en ny skapelse, en ny struktur.

                                   Strukturen bestäms utav dig. Vi fruktar Döden, utan att förstå dess innebörd. Liv är evigt, och du är evig, men dina                                            skapelser är tillfälliga.

                                   Du har till stor del format din kropp och hur den ser ut. Din arbetssituation, din bostadssituation, ditt hem och relation-                                      erna i ditt liv. Ändå så känner du dig inte som en stor skapare, Varför?

Ett av svaren är att de flesta människor är relativt omedvetna, och på så vis lever de sina liv i omedvetenhet och uppmärksammar inte ens att det är deras egna övertygelser som har lagt grunden och skapat deras liv och verklighet. Det är intressant att notera, att så snart vi växer bara lite i medvetenhet, är det första vi gör att ta reda på mer om oss själva och gå igenom terapier för att förbättra och läka och utveckla oss själva. Och vi har rätt, vår egen utveckling är nyckeln.

När du arbetar med dig själv, och ökar medvetenheten om dig själv, så slutar du till slut skapa så mycket från din omedvetenhet. Du tar itu med dina negativa attityder, din ilska, din avundsjuka, ditt dömande. Du släpper taget om gamla relationer, individer du inte kunde förlåta, din relation till dina föräldrar och de negativa attityder du haft mot dig själv. 

För vi pratar om omstrukturering. Kejsaren mäter dina övertygelser, och kallar in sin medhjälpare att ständigt omforma din yttre verklighet till vad du tror om den. Det gör att du kommer behöva släppa taget om gamla uppfattningar för att ge rum åt nya, mer positiva uppfattningar.

Behöver du arbeta på Chakra 4?:

 • Du känner att du jämt möter motstånd i livet

 • Du känner att livet står still, du känner att du är fast

 

Så här arbetar du med Chakra 4:

 • Använd dig av terapi som riktar in sig på att släppa taget, upphäver blockeringar och därmed frigör din energi. Louise Hay's arbeten är bra för detta. Övriga terapier som "tapping", en slags knack-teknik är också effektiva. En annan metod är "Healingkoden" av Alexander Floyd, en terapi där du riktar fingerspetsarna mot olika punkter runt huvudet, tekniken tar endast 6 min åt gången. En av mina favoritböcker som jag brukade mig av när jag arbetade med detta är A Course in Miracles, som milt men effektivt hjälper en att släppa taget och läka sina uppfattningar om verkligheten.

 • Ägna varje dag åt att vara snäll mot dig själv och stärk din förmåga att uppriktigt älska dig själv. Du behöver förlåta för att släppa taget om det gamla, och det går lättare när du helt förlåtit dig själv och älskar dig själv oavsett vad.

 • Lär känna dig själv. Börja uppmärksamma hur du reagerar i varje situation, och hur det påverkar resultatet av det som sker. Testa att FÖRÄNDRA din attityd innan du går in i en situation och lägg märke till om det förändrade hur situationen gick.

OBS: När du arbetar med Chakra 4 och stärker energin i Chakra 4 så kommer du att möta utmaningar! Du har då dragit igång energin som kommer dra fram alla dina uppfattningar framför näsan på dig för att fråga om du är beredd att förändra dina övertygelser och uppfattningar. Det kan få radikala förändringar i ditt liv, och energin stimulerar även till slut din medvetandehöjning då du lär dig mer om verklighetens natur och själv börjar inse att det är du som styr livet, att det är anden som styr materien. Det är en positiv utveckling självfallet! Men du kommer utmanas!

Chakra 5

Chakra 5 fortsätter från Chakra 4 och frågar: "Väl ute ur ditt tidigare skal, är du redo för sanningen? Är du redo att se verkligheten klarare, är du redo att se verkligheten såsom den är?"

 

De flesta av oss ser inte verkligheten såsom den är. Vi tror att vi gör det, och därför håller

vi fast vid vår syn på världen. Men vår syn på världen existerar i direkt relation till vår syn

och uppfattning om oss själva. Så länge vi inte kan vara oss själva kommer vårt ego för-

klara en det ena, en det andra för oss som inte är sant. Ju mer din sanning och din verklighet

kommer in, desto mer försvinner egot. Men egot gör allt för att behålla sin plats. 

Det hela skapar något mycket komiskt. Egot låtsas vara din vän, och förklarar för dig att

den kommer att skydda dig från det farliga i världen, och lära dig hur du ska handskas med

världen. Men det egot egentligen gör, är att skydda dig från din verklighet som försöker nå dig. Men när du väl har sanningen och ärligheten om dig själv, behöver du inte längre egot, så därför vill egot fortsätta att hålla dig borta från verkligheten och sanningen.

I chakra 5 måste du möta denna fiende, och därmed trotsa dina egna rädslor och osäkerheter som egot installerat för dig. Du skulle inte vara rädd om ingen hade skrämt dig. Om du kollar rakt in i dina rädslor så ser du att det alls inte är en fiende som möter din blick, utan dig själv. Men du är rädd att gå in i dig själv, även om du till slut kommer att göra det.

 

Problemet är att när vi inte kan se oss själva, när vi bygger murar mot oss själva och därmed accepterar en bild av oss själva som inte är sann, så gör vi detsamma mot vår omvärld. När du inte kan se dig själv som du är, kan du heller inte se dina medmänniskor som de är, eller se världen såsom den är. Vi kan då inte se sanningen om någonting, oss själva, andra, eller livet. Allt börjar med DU själv. "Känn dig själv, och alla andra svar ska då göra sig kända för dig".

Men så länge vi har rädslor, och bygger murar, så lever vi ett liv i ständig beredskap. Vi vill försvara oss själva mot omgivningens attacker och otäckheter som hela tiden hotar att spräcka vår sköra bubbla.

Vi missförstår oss själva. Vi missförstår vår omgivning och handlar i konflikter med människor eller undviker det vi helt enkelt inte kan hantera. Vi blir oförmögna att ta reda på svar själva, utan förlitar oss på det andra säger åt oss. Som ett löv i vinden far vi tills vi kan se och ta itu med verkligheten.

Tänk på Neo i filmen Matrix. Neo ser till slut igenom världen och vaknar upp till den verkliga verkligheten.

 

Det är av yttersta vikt att slutligen ta sig ut ur bubblan och in i verkligheten, men hur gör man det? Den mentala sfären har en viktig funktion, och att stärka den är en viktig del i att träna Chakra 5, mer om det i övningarna för att stärka Chakra 5.

Nu kanske du tänker, behöver inte de flesta stärka sitt Chakra 5? Chakra 5 är ett av de högre chakran, och precis som att många lever sina liv i det förflutna, och skyller livets händelser på omständigheter de inte rår över, och därför aldrig kommer igenom chakra 4, så är det än fler som aldrig förstår Chakra 5. Att ha en välutvecklad Chakra 5 är något väldigt högt att sträva efter. Många kommer nog därför känna igen sig i några av tecknen på ett mindre utvecklat Chakra 5:

Här är tecken på ett underutvecklat Chakra 5:

 • Vad andra säger om dig spelar roll, du har ingen klar uppfattning om vad eller vem du egentligen är.

 • Du tycker att det är smått obehagligt när någon pratar om konspirationer, personliga filosofier, tar upp nya vetenskapliga fakta eller vill analysera dig med personlighetstyper, astrologi osv.

 • Du är inte särskilt intresserad av att ta reda på ny fakta om verkligheten, vare sig det gäller vetenskap, psykologi, eller filosofi. Du föredrar de vanliga underhållningsprogrammen och nöjestidningarna.

 • Du ifrågasätter sällan saker i ditt liv, eller samhället du lever i. 

 • Du ifrågasätter sällan eller aldrig varför saker och ting är som de är.

 • Du accepterar livet som det är, du tycker världen är som den alltid varit.

 • Du kanske upplever att du har en viss utvecklingsnivå, ändå finner du dig själv prata om saker du inte står för. Kanske skvallrar du, kanske använder du väl hårda ord mot någon, kanske vet du med dig att du faktiskt ljuger. Du vet inte varför du inte kan prata såsom den du vill vara. Du har aldrig observerat att din tystnad har skapat resultat ditt prat aldrig kunde åstadkomma.

 • Andra människor är ett mysterium för dig. Du hamnar i konflikter med människor och kan inte sätta dig in i att andra är annorlunda än du. Du kan inte sätta dig in i en annan människa och förstå varför denne råkar ut för det den gör.

Nu kanske du undrar; hur är det när man har ett utvecklat Chakra 5?

 

Här är tecken på att du har ett välutvecklat Chakra 5:

 • Du är inte rädd för att höra vad någon har att säga. Vad andra säger om dig möter du med lugn för du känner dina egna styrkor och svagheter, du har ett rent samvete. Vad du hör om livet och ny kunskap skrämmer dig inte, du intresserar dig för kunskaper om verklighetens natur och lyssnar gladeligen på mer detaljer om den.

 • Du undviker "dum-TV" och allmän nöjesmedia, du föredrar att ta del av verkligheten, studera verkligheten. 

 • Du vet när det är dags att prata, och när situationen inte gynnas av att du pratar. 

 • Du ser saker väl, du ser igenom livet. Du förstår hur andra människor fungerar och andra kan tycka att du har profetiska gåvor i att kunna förutse saker och ting. Men i själva verket har du bara god insikt i naturen, både den mänskliga naturen och hur den skapar skeenden i världen.

Medan chakran med jämna siffror, Chakra 2 och 4, manar till introspektion och inre arbete, så manar chakran med udda siffror 1, 3 och 5 till mera aktiv handling och beslut. Vissa kommer tycka att det är enklare att arbeta med chakran med jämna siffror, och vissa kommer känna sig mer komfortabla i de mer handlingskraftiga chakrana 1, 3 och 5. 

Övningar för att stärka Chakra 5:

 • Livet erbjuder möjligheter till att stärka Chakra 5 överallt. Chakra 5 övas när du aktivt reflekterar över det du ser och hör. Betoningen ligger på AKTIVT reflekterande. För de som enbart gör och upplever utan att någonsin reflektera över det lär sig ingenting, för dem sker inga framsteg. 

 • Studera din omgivning objektivt. Har du fått till dig din upplevelse om verkligheten från TV? Uttrycker någon objektiv fakta eller subjektiva åsikter?  Studera människorna i din omgivning. Har vissa typer av människor vissa sorts kläder? Har människor som jobbar med samma yrke liknande attityder? Är större hundar snällare än mindre hundar? Ja, du kan studera precis vad som helst, dina egna idéer sätter gränserna. Det viktigaste är att du börjar observera och reflektera! Och det absolut viktigaste är att du inte är rädd för det du ser och upptäcker, för då kommer du också få det lättare att möta dig själv och det du är.

 • Du utvecklar Chakra 5 genom att reflektera över verklighetens natur, tills dess att du kan se dess underliggande lagar. Därefter börjar du notera hur allt och alla tillsynes står under dessa lagar, även du. Da Vinci var en stor förespråkare för denna process, det var så han lärde sig så mycket om människan och naturen.

 • Och du utvecklar Chakra 5 genom att notera dina egna rädslor, spöken om natten eller saker du är rädd för, försök se dig själv genom rädslan, tänk att du går igenom rädslan och möter dig själv på andra sidan.

 • Studera dig själv, och andra. Läs på om personlighetstyper, eller siffror, studera hur människor i din omgivning eller kända individer skiljer sig åt beroende på vilka personlighetstyper eller siffror de har.

När du väl kontinuerligt stärker energin i Chakra 5 så kan du till slut se igenom ridån. Inte bara kan du se dig själv, andra människor och världen på ett mycket mer rättvist sätt, utan du får även tillgång till alla möjligheter inom dig själv som du dolde när du inte kändes vid allt du var.

Chakra 6

Chakra 6 handlar om din hälsa, eller rättare sagt ditt totala välmående. Chakra 6 handlar om att du ska sträva efter och förvänta dig ha optimal fysisk hälsa, psykisk hälsa, emotionell hälsa, ja hälsa och harmoni i hela dig. Egentligen är inte detta konstigt. Hela du fungerar som ett enda komplext maskineri, och om någon del inte fungerar som den ska, så fungerar inte

maskinen.

I Chakra 6 pratar vi därför inte bara om din kroppsliga hälsa, utan både kropp och själ som ska hållas

friska och välfungerande.

Människans hälsa inverkar på allting, precis som varje organisms hälsa gör. När en organism mår bra

ser den till att allt den gör är bra, och allting fungerar. När en organism inte mår bra, så inte nog med

att den är sjuk, den skadar även det system den verkar inom; ingenting fungerar.

På samma vis är det med människan. En människa som mår bra, har inte bara ett optimalt liv, utan gör även gott i sin omgivning. Medan en individ som inte mår bra, har inte bara ett värre liv, utan kan göra skada på sin omgivning. Jag pratar nu om hälsa såsom den inverkar på alla delar av oss, inte bara kroppen, utan även psyket och det emotionella planet.

Siffran 6 har ofta symboliserats med religioner, och valet mellan de ljusa och de mörka krafterna. Gud eller djävulen, samvetet eller egot, anden eller materien. Detta har lett till både fundamentalism och uppkomsten av krig när det onda måste besegras av det goda. Det har tolkats bokstavligen, när det i själva verket stått för någonting helt annat. Lagen som meddelar om hälsa jämfört med icke-hälsa. Om ni minns berättelsen om den rika kvinnan i Chakra 2, så har ni ett exempel på en person som valde den felaktiga vägen i sitt liv, och därför kunde hon inte uppnå hälsa. Kvinnan i berättelsen ville ha skönhet och försökte köpa sig till den, hon försökte kompensera den skönhet som bildas inifrån, genom att omge sig med yttre sköna ting. Hennes felaktiga vägval ledde till hennes egen självdöd, och kroppen varnade henne genom att hon kände sig olycklig.

Gång på gång på gång lär livet oss vikten av att följa det goda och inte det onda. Det finns ingen ondska i sig, men det finns ett felaktigt vägval. Det är bra att äta nyttig mat, och inte onyttig. Det är bra att träna och se till att kroppen får det den behöver. Det är bra att tänka positivt och inte negativt. Det är bra att inte stressa. Det är bättre att försöka förstå någon än att bli arg på någon. Det är bättre att lära sig förlåta än att vägra förlåta. Det är bättre att lära sig saker om livet än att bara se på dum-TV. Ja, de flesta av oss vet att det finns bra val och dumma val, och Chakra 6 meddelar oss flitigt om vilken väg vi bör ta.

Så viktigt är det att vi lyssnar på Chakra 6, att följderna om vi inte gör det är rent sagt katastrofala. Inte nog med att vår fysiska hälsa blir lidande, när vi till slut tar skada emotionellt och psykiskt så drabbas vår omgivning av detta med. När vi inte längre kan känna och uppleva harmoni i oss själva, kan vi heller inte ge harmoni till vår omvärld. Vi startar konflikter med andra och vår omvärld, och vi ser inte vår egen roll i det hela. Samhällena och världen i stort vittnar om den vitt utspridda ohälsa som finns bland människorna, medan naturen in i det sista kämpar för att behålla sin balans som den vet att varje organism är så beroende utav.

I människornas värld kom Chakra 6 och dess fokus på hälsa och harmoni att istället förknippas med Gud och Djävulen och religioner. I de äldsta mytiska texterna förtäljs kriget mellan anden och materien, ljuset och mörkret, fred ter sig långt borta. Men anledningen till varför människan har religioner, och inget annat djur, är för att människan är den enda varelse som tappat kontakten med sin naturliga hälsa och ordning. Enbart människan frågar sig vad hon är, och undrar över allting. Människan vet inte sitt syfte, hur hon ska leva för att må bra, på alla sätt och vis så har vi inget förutbestämt vis för hur vi ska bo, hur vi ska ha våra familjer, vad vi ska bygga. Men ett än större behov än dessa yttre detaljer är vår vilja att hitta tillbaka till Gud igen, som representerar den källa vi tappade kontakten med, vars återkoppling kommer göra allting rätt igen. På det viset är alla religioner likadana. Lärare som försöker förklara de regler som människan ska anpassa sig efter för att få tillbaka kontakten med Gud. För vissa är religion detta, för andra har det blivit en kamp, där det onda som existerar är fiender till det goda, och därför måste det förgöras. Men hela anledningen till ohälsa är just felaktiga val. Vi kan inte förgöra det felaktiga valet, bara undvika det. Vi kan inte döda det felaktiga valet, bara sluta göra det.

Det finns inget någon religion eller andlig lära säger, som inte också du hör från ditt Chakra 6. Mest tydligast hör du Chakra 6 genom ditt samvete. Vad säger ditt samvete när du försöker resonera med det att du visst kan äta några bakelser i veckan? Vad säger ditt samvete när du försöker förklara till det att du visst har rätt att vara arg på den och den personen? Vad säger ditt samvete när du försöker komma med förklaringar varför du inte hinner träna? Vad säger ditt samvete när du försöker förklara att du visst förtjänar att tycka synd om dig själv?

Chakra 6 ger dig alltid det svar som leder till din hälsa. Och den gör så för din totala hälsa, din kropps hälsa, ditt psykes hälsa, allting. Och det mest anmärkningsvärda med detta är att vi då upptäcker vad som sannerligen menas med hälsa. Samvetet skulle aldrig ge oss rådet att skada någon. Samvetet skulle aldrig ge oss rådet att skada oss själva. Samvetet skulle aldrig ge oss rådet att vara negativa, eller kritisera andra, samvetet söker enbart förståelse, förlåter, och att göra rätt. Ditt eget samvete är inte mindre vist än vare sig Jesus eller Buddha, och det är riktigt fantastiskt!

De flesta av oss får säkert lite dåligt samvete när vi läser detta, för hur många är så perfekta? Ja, faktum är att även om vi hör samvetet så följer vi det inte alltid. Det är lättare att uttrycka sin ilska än försöka förstå. Genom att vara självisk snarare än osjälvisk så får vi mer materiella fördelar. Det är godare att äta de onyttiga sakerna än de nyttiga. Det är skönare att slappa i soffan än att gå ut och träna. Det är enklare att kolla på ett nöjesprogram än att försöka lära sig något nytt. Ja, alla känner sig träffade på någon punkt. Ändå är målet med ett utvecklat Chakra 6 att vi faktiskt ska ta vårt förstånd till rätta någon gång och ta tillbaka vår naturliga hälsa. För det vi kommit att förknippa med enbart upplysta individer, en godhet bara Jesus kan mäkta sig till, en vishet bara Buddha kan förstå, är något våra egna samveten tjatar på oss om varje dag.

När vi nu gått igenom att Chakra 6 står för vår totala hälsa och välmående, uttryckt genom vårt samvete, så kan det också vara värt att nämna att Chakra 6 även lyfter fram karaktärsdrag som vi ska stärka och som hjälper oss att följa den väg som är bra för oss. Dessa är samvetsgrannhet, beslutsamhet, balans och integritet.

Tecken på en välutvecklad Chakra 6:

 • Du kan enkelt välja det som är gott och bra för dig och undvika det som inte är det.

 • Du är beslutsam i dina åtaganden.

 • Du tar hand om både kropp och själ.

 • Du har god relation till dina föräldrar, till din partner och till dina medmänniskor.

 • Du tappar inte humöret, utan har ett allmänt positivt jämnt humör.

 

 

Nu när vi hunnit reflektera lite över våra egna svagheter, börjar det kanske bli aningens lättare att förstå hur vi tänkt fel om ondska och godhet när vi säger att bara en ond människa skulle välja mörker före ljus, djävulen före Gud, egot före samvetet, vara självisk före osjälvisk och välja materien före de andliga värderingarna. Ingen av oss tänker med ett djävulskt skratt att "ha ha, nu ska jag vara ond!", även om vi populärt vill tänka att så sker. Vi tänker inte så när vi tar den extra bakelsen, eller hoppar över att träna, eller undviker att prata med en person vi skulle behöva reda ut något med men som vi är rädda för att möta. Vi tänker inte ens så när vi väljer det materiella före det andliga. Det är inte av medveten ondska som den rika kvinnan i berättelsen försöker köpa till sig ett lyckligt liv, vi skadar andra för vi är rädda att bli skadade själva, eller för de ouppklarade negativa känslor vi har mot oss själva. Ingen människa på jorden har hittills någonsin åtnjutit en positiv hälsosam känsla genom att göra fel, eller genom att skada någon annan. I många fall är individen redan så plågad själv att det felaktiga beteendet mot andra är ytterligare ett sätt att fortsätta bestraffa sig själv. När människan inte har hälsa, så går saker och ting inte rätt.

Det bästa vi kan göra är att inte trilla ner i fällan själva. Precis som att en sjuk individ kan smitta, så smittar det skadliga beteendet. En sjuk människa säger elaka saker till dig, eller behandlar dig dåligt, kommer du smittas, och göra detsamma tillbaka? Eller kommer du förstå att individen inte har sin fulla hälsa ännu och enbart be att de tillfrisknar? Jesus sa "förlåt dem, för de vet inte vad de gör", han sa även "den som inte gjort sig skyldig för något kan kasta den första stenen". I ditt samvete vet du precis samma sak. Chakra 6 lär dig beslutsamhet att stå fast i det du vet är rätt, inte det som ditt ego vill ska vara rätt för att tillfredsställa sin sjukdom. Chakra 6 lär dig samvetsgrannhet och integritet så att du kan förbli sann mot dig själv, samt upprätthålla rättvisa och balans.

 

Rättvisa och balans är sammanlänkade och kallar till förståndet. Mat är bra, fast i rätt mängd. Träning är bra, fast i rätt mängd. Det är bra att arbeta, men inte överarbeta. Det är bra att prata, men i rätt stund. Det är bra att agera när man ska agera, men inte hela tiden. Därför lär även Chakra 6 att goda ting är saker som är bra för din hälsa och ditt välmående, men det går inte att bara skriva ner dessa saker i en bok. Balans lär du dig när du lyssnar på din kropp, och på ditt samvete som är där för dig för att tala om vilka handlingar som är gynnsamma, och vilka som inte är det. Lyssna på ditt samvete, låt det vara din guide, och lär dig de karaktärsdrag som Chakra 6 frammanar: Samvetsgrannhet, beslutsamhet, integritet och rättvisa/balans.

 

Integritet betyder att vi bör ha integritet i oss själva, vad vi säger bör sammanfalla med vad vi gör, men det betyder också att alla delar av oss har en tendens att underordna sig den värdering vi håller som vår högsta. Det är efter vår främsta värdering vi underordnar våra liv. Det går inte att missta sig mellan en människa som starkt följer andens väg, och en människa som starkt följer materiens väg, det syns på individens beteende och handlingar. Andens väg är god, och materiens väg ond. Av den anledningen att andens väg gör gott för människan, medan materiens väg gör ont åt människan. En människa som mår dåligt, och följer sådant som är skadligt för henne, handlar även ont mot sina medmänniskor och livet själv. Du kan inte behandla dig själv dåligt, utan att även behandla andra dåligt, livet är en spegel. Och individens handlingar ljuger inte om den väg hon medvetet eller omedvetet valt.

Tecken på ett Chakra 6 under utveckling:

 • Du vill göra rätt, men du märker att du gång på gång misslyckas. Detta kan vara en diet du vet skulle vara bra för dig att följa, en träningsrutin, eller någon annan nyttig vana. 

 • Du vill umgås med människor som är positiva och bra för dig, men finner att du har negativa människor omkring dig eller är omgiven av relationer som inte är bra för dig.

 • Du arbetar för mycket, eller för litet. Du äter för mycket, eller håller en för strikt diet. Du tränar för mycket, eller för lite. 

 • Det finns saker från din barndom du inte förlåtit än.

När vi gått igenom så här mycket om Chakra 6, så är det värt att nämna att arbetet med Chakra 6 inte enbart kommer att innebära att du ska lyssna till ditt samvete och disciplinera dig. Chakra 6 handlar även om en djupare healing inom dig själv. Många av oss bär på sår, de flesta från barndomen, och detta gör att vår inställning till fundamentala saker i vårt liv kan ha tagit skada. Hur var din barndom?

Det finns vissa barn som farit så illa i barndomen att de känt sig helt oförmögna att förlåta, eller någonsin lita på kärlek igen. Dessa barn stänger av sitt samvetes röst. De kan inte lyssna på det, för de kan inte göra som samvetet säger. De lever i en bubbla av ilska, de söker vedergällning, de anklagar Gud, och de känner sig helt innehållslösa. De börjar skada andra människor precis som de själva blivit skadade. Idag kallar vi det psykopati och sociopati. Vissa är redo att inte anklaga dessa individer, utan förstår att de vid någon tidpunkt måste blivit riktigt felbehandlade. Om vi ändå kunde se så på allt vi kallar ont. De flesta av oss far inte så illa, men likväl kan vi bära sår från barndomen. I barndomen bildar vi våra relationer och uppfattningar till viktiga begrepp som kärlek/omtanke och vår relation till det manliga och det kvinnliga.

I Chakra 4 lär vi oss vikten av att förlåta och släppa taget för att kunna få tillbaka vår egen skaparkraft igen. Men vissa av oss vet inte ens om att vi blivit skadligt påverkade i vår barndom, och skadan består. En av de mest fundamentala sakerna man behöver gå igenom med sig själv är, "Hur var/är din relation med dina föräldrar?" Både din mamma och din pappa. Detta har väldigt stor inverkan på ditt liv. Ett enkelt sätt att ta reda på om så kan vara fallet är att titta på följande punkter:

Hur är dina relationer? Finns det negativa mönster som upprepas i dina relationer?

Hur är det med ditt arbete? Har du lyckats gå efter det arbete du vill ha?

Relationen till din mamma och din pappa kan påverka de relationer du försöker skaffa senare i ditt liv. Relationen till din pappa kan inverka på din förmåga till handlingskraft och skaffa pengar.

Men viktigast av allt är just din relation till det kvinnliga och det manliga, det är en fundamental punkt som du kommer behöva reparera för att uppnå balans i Chakra 6. Felaktigt har vi tänkt på relationen mellan det manliga och kvinnliga som enbart relevant för våra yttre relationer, när det i själva verket bara är en spegelbild av den inre relationen i dig själv.

Tarotkorten är återigen ett bra verktyg för att ge oss svar om verklighetens natur. I tarotkorten porträtteras de två olika vägarna i Chakra 6.

 

 

Kort 6, De Älskande, och kort 15 (1+5=6), Djävulen.

 

 

Kortet "De Älskande" visar en man som ser till en kvinna som ser till Gud. Treenigheten. Ändå så har de flesta som ser detta kort enbart kommit att förknippa det med en klassisk kärleksrelation. Denna treenighet är symbolisk och betyder att din aktiva, handlande del, ska lyssna till samvetet, som i sin tur ska reflektera Gud. Detta är Chakra 6's optimala balans. Den manliga och kvinnliga energin har funnits långt innan människan var påtänkt, och existerar som verkande krafter i sig. Som sådana representerar de sina egna epitet. Det kvinnliga är allt det som reflekterar det som redan är. Ju mer man lär känna det kvinnliga, desto mer förstår man verkligheten. Men den är ingen verkande kraft i sig, ej heller en individuell handlare. Den manliga principen är handlande, men har ej vetskap. Därför lyssnar den som handlar, på den som har vetskap så att denne ska kunna handla vist. Människan bör lyssna på sitt samvete, och guida sina handlingar därefter.

Men om vi har en skadad relation till endera det manliga eller kvinnliga blir denna funktion svår. Män som hatar kvinnor, som misshandlar dem och som misstror dem, som vägrar söka förståelse, de kan aldrig uppnå sin hälsa, och aldrig komma rätt. Och kvinnor som är oförmögna att se sitt riktiga värde, som undervärderar sig själv, eller tror att de aldrig kan bli älskade, drar inte bara till sig män som misshandlar dem, eller enbart gillar dem för deras yttre attribut eller pengar, utan lyckas heller inte etablera en korrekt relation och inställning inom dem själva.

Just detta ämne har jag börjat skriva en kortare bok om som snart ska finnas tillgänglig för de som känner att de vill arbeta mer med just denna läkningsprocess. Den heter "The Original Relationship" Eller "De Ursprungliga Relationen" och kommer behandla relationen mellan det kvinnliga och manliga, uppkomsten till dess obalans och hur den går att läka.

 

Nu får vi inte glömma kort 15 i tarotleken, Djävulen, som visar vad som händer när människan inte etablerar relationen i De Älskande, utan väljer egots väg, materiens väg, mörkrets väg, Djävulens väg. Kortet visar en man och en kvinna som är fängslade runt Djävulen.

Tarotkorten varnar oss för att välja vägen som leder till ohälsa. Enbart andens väg är äkta, medan materiens väg är en illusion av det som är äkta. Just därför är det viktigt att vi lär oss om det som är äkta i Chakra 2, och inte förblindas av det som söker imitera äkthet. Den rika kvinnan i berättelsen i Chakra 2 följde materiens väg och visste inte varför hon inte kunde bli lycklig. "Djävulen" lockar oss med allt vi vill ha, men det är bara en illusion och en imitation av det vi vill ha. Det har ingen äkthet eller värde för oss.

 

Nu har vi sannerligen gjort en ordentlig genomgång av Chakra 6, och det är dags att titta på Övningar vi kan göra för att stärka Chakra 6.


 

Övningar för att stärka Chakra 6:

 • Var beredd på att tänka om! Kolla ut på livet och på människorna du ser. Vilka har hälsa? Vilka är lyckliga och balanserade emotionellt, mentalt och fysiskt. Försök föreställa dig hur människornas attityder och handlingar kommer från deras emotionella, mentala och fysiska hälsa. När du gjort detta, titta sedan på dig själv och föreställ dig samma sak.

 

 • Ditt samvete är ingen högre ordningsman du måste slåss mot. Tvärtom. Ditt samvete är din manifesterade hälsa. Ditt samvete vet precis vad du behöver och dess enda syfte är att få dig att må bra. Varför skulle du slåss mot någon som bara vill få dig att må bra? Varför skulle du känna dig hotad eller rädd för någon som bara vill få dig att må bra? Nu är det dags att reparera din relation med ditt samvete. Du gör detta genom att vara snäll mot dig själv. Jag rekommenderar att du börjar varje dag med att kolla dig själv i spegeln och genuint och snällt fråga dig själv "Kära du, vad kan jag göra för dig idag?".  Plötsligt kommer du märka att det inte alls handlar om att disciplinera sig. Det du gör, gör du inte för att någon annan säger eller påstår att du måste det, du gör det för att du vill. För att det är det mest snällaste och kärleksfulla mot dig själv.

 

 • Spana återigen ut i världen och se på människorna. Se på människorna som går förbi dig på gatan. Försök föreställa dig vilka av dessa som är snälla mot sig själva och bryr sig om sig själva, eller på vilket sätt du tror de inte är snälla mot sig själva och inte genuint känner kärlek till sig själva. Jämför med dig själv, är du riktigt snäll mot dig själv än? Älskar du dig själv än? Känn in hur mycket mer kärlek och uppskattning du kan ge dig själv och arbeta på att älska dig själv mer och mer för varje dag som går.

 

 • Det är super viktigt att du till slut kan omfamna dig själv och i djupet av ditt hjärta känna att du har fullkomlig kärlek för den du är, och har total acceptans för den du är. Enbart när du börjat älska dig själv - kommer du självmant följa hälsans väg. Innan du fullkomligt älskar dig själv, kommer du gå emot ditt eget samvete och må dåligt. Ta därför pulsen på hur mycket du älskar dig själv varje dag, och se till att känslan blir bättre och bättre för var dag som går!

 

 • Se efter, och reparera om du måste din syn på det kvinnliga och manliga. Börja med att gå igenom din relation till din mamma och pappa. Tecken på att du kan ha skadade relationer till det manliga och kvinnliga är: dåliga relationer, dålig ekonomi, du känner dig splittrad och är oense med dig själv/saknar integration, brist på handlingskraft samt brist på kärlek. Då barndomen har en stor inverkan på oss, och framförallt kan påverka vår inställning till det kvinnliga och manliga genom hur vi bemöts av våra föräldrar, kan det vara bra att reda ut vår relation till våra föräldrar. En terapi som är väldigt bra för att läka relationerna till våra föräldrar är "Family constellation therapy", eller "Familjekonstellations-terapi".

När du övar för att stärka Chakra 6 så kommer du snart märka hur alla områden i ditt liv som berörs av Chakra 6 börjar förbättras.

Kom ihåg att Chakra 6 är ett avgörande chakra. Du måste själv aktivt visa om du kommer leva för din hälsa eller ohälsa. Om du kommer lyckas integrera dig själv och förenas med dig själv och ditt samvete, eller om du kommer leva splittrad och i obalans med dig själv. Innan Chakra 6 är fullbordad kan individen inte ta sig vidare till Chakra 7, mer än dess periferi.

Chakra 7

Då har vi äntligen kommit fram till Chakra 7. Chakra 7 är känd som det andliga chakrat, och är förknippad med hemlighet och mystik.

Vissa menar att Chakra 7 enbart öppnas för de som är riktigt andliga och upplysta. Men nu är det dags att skingra mysteriet kring Chakra 7 och förklara hur det faktiskt fungerar.

Chakra 7 är det sista chakrat i livsprocessen Chakra 1-7 från potential till fullbordan. Arbetet och aktiveringen av

Chakra 7 kan inte påbörjas förrän individen integrerats i Chakra 6 där vi förenas med vårt samvete och står enade med

oss själva.

Det är inte önskvärt att aktivera detta chakra innan de lägre chakrana är relativt balanserade hos en individ. Detta av

två anledningar.

De högre energierna kroppen utsätts för och som ska stimulera fram och medvetandegöra det än högre potential individen kan bruka, kan ha en mindre önskvärd effekt på en individ som inte nått en tillräckligt hög grad av integration. Innan en individ är enad, så faller hon än hit och än dit och uppnår inte fred och balans inom sig. Om man till detta utsätter individen för än högre stimulans, blir effekten bara ökad obalans istället. I Chakra 6 lär man sig integration, och vad som menas med att vara enad med sig själv, detta i nära samarbete med sitt samvete. Men det är svårt att vara enad med sig själv innan man aktiverat och behärskat de tidigare chakrana, då en väldigt outvecklad chakra kan ställa till det ordentligt och vara individens akilleshäl för att nå enighet med sig själv. Som jag beskrev tidigare så fungerar alla delar av oss som delar i ett maskineri. Om någon del inte alls fungerar, oavsett hur liten den kan tyckas vara, så kommer det inverka på, och kanske omöjliggöra det för hela maskinen.

Den andra anledningen är att du nu börjar samarbete med ditt högre jag och själ. Precis som du i Chakra 6 samarbetade med ditt samvete, som du därefter enade dig med, blev ett med, så följer nu samma slags samarbete med ditt högre jag och själ. Den blir din lärare, och därefter så enar du dig även med denna aspekt av dig själv. Det är inte möjligt att börja denna samarbetsprocess, och högre integration av dig själv, innan du avslutat samma process med ditt samvete. Ett annat sätt att förklara det är att inte förrän du själv uppnått balans på den nivå du befinner dig, kan du tas upp till högre nivåer, för dit kan du inte komma annat än som dig själv, som enad och balanserad. Till högre harmonier kan inte det icke-harmoniska vistas.

Därför är det viktigt nu när vi kommit till Chakra 7, att kika tillbaka på de tidigare chakrana och försöka göra en bedömning av hur väl det står till hos chakra 1-6 för oss. Här föreslår jag att man helt enkelt skapar en "Chakra-checklista" och noterar sin utveckling i vart och ett av chakrana. Mer om detta under "Övningar att stärka Chakra 7".

Du kan börja arbeta med Chakra 7 innan du nått fullständig balans i Chakra 1-6. Alla ni som vet med er att ni har kontakt med er själ eller högre jag, eller upplever att ni är i kontakt med andliga lärare arbetar med Chakra 7. Detta är dock undervisning, och är inte detsamma som aktivering av chakrat som inte sker förrän man är redo att påbörja den.

När vi väl påbörjat kontakt med Chakra 7, även om så bara undervisningskontakt, så börjar vi få ett uttalat intresse, och ibland även stor talang, på diverse "andliga" områden. Vi kan bli synska, telepatiska, ha healingkrafter, och känna till andra healingmetoder som vi fått undervisning om. Det som av andra kallas övernaturligt eller andligt, är i själva verket naturliga förmågor som verkar inom samma naturlagar som allting annat. Men innan vi öppnat Chakra 7, så har vi ingen förmåga att bruka våra sinnen med den kapacitet som behövs för att nå dessa förmågor.

När vi utvecklas mer och mer, så får vi även en mer påtaglig inverkan på vår omgivning. Helt enkelt för att en högre vibrerande energi kommer utöva stimulans på de som vibrerar med en lägre energi, medan de med en lägre vibrerande energi inte kan påverka en person med högre vibrerande energi om denne inte väljer att sänka sig till en lägre nivå. Så om du märker att andra reagerar märkligt på dig, så vet du varför.
 

Tecken på att du arbetar med Chakra 7:

 • Du är i kontakt med ditt högre jag, eller högt utvecklade andliga lärare på ett annat plan.

 

 • Du strävar aktivt efter att förbättra dig själv, du vänder dig till ditt högre jag och dina andliga guider för att guida dig i denna process.

 • Du känner dig mer aktiv eller fokuserad på ett annat plan än det materiella planet.

 • Dina negativa känslor försvinner mer och mer och ersätts av högre, positiva, fridsamma känslor.


 

Övningar för att stärka Chakra 7:

 • Som jag redan har förklarat så är det inte önskvärt att arbeta med Chakra 7, innan man har uppnått en tillräckligt hög grad av integrering. Chakra 6 berör integreringen av dig själv till den nivå du integrerar dig med ditt samvete. Det är svårt att nå integration om någon av chakrana 1-5 är väldigt underutvecklad. Du behöver inte vara perfekt i alla chakran, men du behöver kunna säkerställa att det inte finns någon chakra som du har blockerad, eller väldig outvecklad. Jag rekommenderar därför att du går tillbaka och gör en checklista för hur du uppfattar att du ligger till för Chakra 1-6. Det som är bra med denna checklista är att du kan använda den för att gradvis följa din utveckling. När du gör framsteg i till exempel Chakra 1 eller Chakra 4 så kan du skriva ner de förändringar som skett. Anteckna även de minsta detaljer som beskriver de förändringar du märkt på utsidan, samt hur du känner inom dig själv.

 

 • Utveckla gärna regelbunden kontakt med ditt högre jag, eller andliga guider och inspireras av deras svar. Vårt högre jag kommer inte utsätta oss för test vi ännu inte är redo för, men kommer gladeligen hjälpa oss med svar de ser vi är mottagliga för. Kom ihåg att ditt högre jag är du själv. Processen till din egen fullbordan styrs av din egen intelligens du ännu inte till fullo känner. Idén om fröets resa till sin fullbordan som blomma, är att fröet just inte insett ännu vem den är, men förverkligar sig själv genom livsprocessens alla test som frammanar dess inre potential. Ditt liv går alltid i vad som är rätt tempo för dig. När du pratar med ditt högre jag så kan du själv känna in vad du är redo för och vad du inte är redo för. Kom ihåg att ditt högre jag alltid vill göra det som är bäst för dig. Du kanske vill lära dig något häftigt, som telepati, men ditt högre jag manar dig att ta itu med blockeringar du hade i barndomen istället, och skänker dig ett test som tar upp det gamla till ytan. Ha tilltro till processen. Så länge du aktivt vill växa och utveckla dig själv, så kommer allt stöd ges dig i denna process. Enbart när vi själva ger upp på oss själva, eller livet, upplever vi oss modstulna och känner att vi är ensammast i världen. Livsprocessen och alla dess hjälpare är där för dig dygnet runt för att guida dig genom processen. Så länge du känner till reglerna, som du nu gör, så kan du veta med all vetskap som står att finnas att de alltid kommer vara där.

 

 • Den bästa övningen för att få kontakt med Chakra 7 och aktivera Chakra 7 är att säga att du vill arbeta med dig själv. Så fort du knackar på dörren, så kommer änglarna.

 

 

 

Grattis, nu har vi gått igenom alla chakrana 1-7! Härefter kan du fortsätta arbeta med alla chakran och följa din process i din "Chakra Checklista"! Gör övningarna, och kom ihåg att föra anteckningar både på yttre resultat, samt inre förändringar inom dig själv.

 

Det kan tyckas som en väldigt stor resa, men ändå så lovar jag att du kommer märka resultat för all ansträngning du gör oavsett hur ringa den är. 

bottom of page